Μεταλλέια Βαρύτη στο Ακρωτήριο Τρίκερι



Tα μεταλλεία βαρύτη στο Ακρωτήριο Τρίκερι στον Τυρό ιδρύθηκαν το έτος 1890 μετά την παραχώρηση εκμετάλλευσης από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση στην Ελληνική εταιρία έρευνας και εξόρυξης μετάλλων με έδρα το Λαύριο.

Στην αρχή κατασκευάζεται η πέτρινη σκάλα με μεταλλικές προεκτάσεις για την παραβολή και φόρτωση των πλοίων και ορισμένα σπίτια στην περιοχή της Παραλίας Τυρού για τους υπεύθυνους του μεταλλείου και τους ξένους εργάτες και ανοίγουν οι πρώτες στοές.




Στην πλήρη λειτουργία απασχολούνταν περί τους 200 εργάτες και η παραγωγή έφτανε στους 1600 τόνους τον χρόνο περίπου, η εταιρία δραστηριοποιείται μέχρι και το 1910  οπότε και την κυριότητα των μεταλλείων αποκτά η εταιρία Ελληνική Μεταλλευτική η οποία τα έχει στην κυριότητα της μέχρι το 1920 με αυξομειώσεις στην παραγωγή τους.

Τα μεταλλεία παραμένουν για ένα περίπου χρόνο κλειστά και η Ελληνική Κυβέρνηση τα παραχωρεί με δημοπρασία το 1921 στον Αθηναίο Επιχειρηματία Νικόλαο Γ. Σγούρδα , η οικογένεια Σγούρδα κρατά στην κυριότητα της τα μεταλλεία Τυρού μέχρι το 1939 και ανοίγει νέο μικρότερο στην περιοχή του Άνω Τυρού η παραγωγή επί κυριότητας Σγούρδα φτάνει τους 3000 – 3500 τόνους.



Τα 2/3 της παραγωγής φεύγουν για εργοστάσιο επεξεργασίας στην Ιταλία και το 1/3 επεξεργάζεται στην Ελλάδα.
Το 1937 λόγω της εξαντλήσεως των αποθεμάτων παύει η λειτουργία των μεταλλείων.


Ο Βαρύτης ή βαρύτης (Αγγλ. Barite και baryte) ή “Τριαντάφυλλο της ερήμου”

Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη «βαρύς», λόγω του υψηλού ειδικού του βάρους.

Χημικός τύπος

BaSO4. Θειϊκό βάριο.



Η μορφή του

Σχηματίζει μια ιδιάζουσα υφή, κατά την οποία οι τραπεζοειδείς ή πρισματικοί κρύσταλλοι τοποθετούνται ομοκεντρικά, αυξανόμενοι σε μέγεθος όσο απομακρύνονται από το κέντρο. Η υφή αυτή είναι μοναδική για τον βαρύτη και για αυτό ονομάζεται και «Ρόδο της Ερήμου» (desert rose).

Χρήσεις

Βιομηχανικά ο βαρύτης σε κονιορτοποιημένη μορφή χρησιμοποιείται σε πολτούς εκπλύσεως γεωτρήσεων πετρελαίου, ή αερίων, αυξάνοντας το ειδικό βάρος, στη παρασκευή ενώσεων στην υφασματοβιομηχανία, τη χαρτοβιομηχανία, την υαλουργία στη βιομηχανία ελαστικών καθώς και ως αδρανές υλικό στην παραγωγή χρωμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.