Ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου στον Τυρό ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός. (pics)


Στο λόφο ύψους 100 μέτρων πάνω από το σημερινό λιμάνι του Τυρού, σώζονται τμήματα οχύρωσης περίμετρου 500 μέτρων με τέσσερις τετράγωνους πύργους και ένα ημικυκλικό με ύψος που κιμένεται από 3 ως 5 μέτρα ό οπόιος στην αρχαιότητα ήταν ο οχυρομένος οικισμός της αρχαίας κόμης του Τυρού και εποπτευαι τον αρχαίο λιμένα που βρισκόταν ενδότερα στη σημερινή θέση Καραβοστάσι και το Ιερό του Απόλλωνα Τυρίτα στον σημερινό Προφήτη Ηλία.

Το αρχαίο κάστρο έχει οπτική επαφή με το κάστρο του Άργους και με τα αρχαία ιερά του Δία και της Ήρας στην Ερμιονίδα σε ολόκληρο τον Αργολικό κόλπο και το Μυρτώο πελάγος έως την νησίδα Βελοπούλα ενώ σε καθαρή ατμόσφαιρα έχει οριακή οπτική επαφή με το νησί της Μήλου.

Ανασκαφές στον σημερινό αρχαιολογικό χώρο έκανε το 1911 ο Κυνουριάτης καθηγητής Ρωμαίος και τα διάφορα ευρήματα βρίσκονται διασκορπισμένα στα μουσεία Άστρους , Σπάρτης, αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, μουσείο Μπενάκη κα.

Θα πρεπει να πούμε πως χώρος είναι δύσκολα επισκέψιμος απο το σημερινό αγροτικό μονοπάτι, επίσης δεν υπάρχει χαρτογράφηση και δίγλωσση ενημέρωση για την ιστορία του χώρου κάτι που αποτελεί δυσφήμηση για τον Τυρό και πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης και βελτίωσης του χώρου γενικότερα.

Θεωρούμε επίσης πως σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Αρκαδίας θα μπορούσε να δημιουργήθει μια αρχαιολογική συλλογή στον Τυρό η οποία θα εκθέτει όλα τα ευρήματα που βρίσκονται διασκορπισμένα στα παραπάνω μουσεία από το κάστρο και το Ιερό του Απόλλωνα Τυρίτα ώστε ντόπιοι και επισκέπτες να μάθουν την τοπική μας ιστορία αυξάνοντας και την επισκεψιμότητα του τόπου μας.

Δείτε φωτογραφίες του χώρου
























































Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.