Συλλογή υπογραφών επιτροπής πολιτών του Τυρού και της Νότιας Κυνουρίας ενάντια στις νέες ΠΟΑΥ για τα ιχθυοτροφεία στην περιοχή μας.


Συλλογή υπογραφών επιτροπής πολιτών του Τυρού και της Νότιας Κυνουρίας ενάντια στις νέες ΠΟΑΥ για τα ιχθυοτροφεία στην περιοχή μας.

Επιστολή διαμαρτυρίας προς υπογραφή της ομάδας πολιτών

Κύριοι/ες,

Εκ μέρους των επαγγελματιών του Τυρού που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του τουρισμού, θα θέλαμε να σας θέσουμε τους προβληματισμούς και τις θέσεις μας αναφορικά με την πρόταση τοποθέτησης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Τυρού.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις που ασχολούνται αμιγώς με το κομμάτι του τουρισμού( εστίαση, καταλύματα, εμπορικά κτλ), καθώς και ένας πολύ μεγάλος αριθμός κατοικιών με βραχυχρόνια μίσθωση (AirBnB κτλ) . 

Αποτελούν τον βασικό πυλώνα της οικονομίας του Τυρού και μια τέτοια εξέλιξη, αναφορικά με την τοποθέτηση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, θα είχε άμεση αρνητική επίπτωση στην λειτουργία τους , το οποίο θα μεταφραζόταν σε σημαντική απώλεια εσόδων για τους κατοίκους του Τυρού.

Όπως αναφέρετε και στο ΦΕΚ 2505/Β/11,Άρθρο7 η χωροθέτηση νέων μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας πρέπει να αποφεύγεται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικά ή παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού.

Αυτό δεν θα έπρεπε να το είχε λάβει υπόψη του ο μελετητής όταν κατέθετε την πρόταση ? Η πρώην κοινότητα Τυρού, με όρια από όρμο Τυρού έως όρμο Κρυονερίου, με βάση το ΦΕΚ 329/Α/76 ορίζετε ως τουριστικός τόπος

Σε ολόκληρη την Αρκαδία , τέτοιο χαρακτηρισμό έχουν μόνο η Τρίπολη , η Βυτίνα , το Παράλιο Άστρος και ο Τυρός.

Αυτό και μόνο θα έπρεπε να ήταν απαγορευτικό για την πρόταση τοποθέτησης νέων μονάδων , έστω και στο κομμάτι της υδρανάπαυσης όπως φαίνεται στην σχετική πρόταση.

Τα κομμάτια τα οποία δεσμεύεται , αποτελούν τον κύριο τόπο αλιείας για επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, καθώς αποτελούν περιοχές με πολύ μεγάλο αριθμό ψαριών.

Στο ίδιο ΦΕΚ 2505/Β/11, αναφέρετε πως θα πρέπει να απέχουν οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας πεντακόσια (500) μέτρα τουλάχιστον από καταδυτικά πάρκα του Ν. 3409/2005 και παραλίες κολύμβησης που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τουριστικές εγκαταστάσεις ή οικιστικές περιοχές.

Η έκθεση για την γνωμοδότηση έγινε 27.07.23, χωρίς να έχουν λάβει υπόψη ότι υπήρχε χωροθέτηση καταδυτικού πάρκου στον Τυρό με το ΦΕΚ 439/03-08-20. Η μελέτη που είχε κατατεθεί για την γνωμοδότηση δεν κρατούσε τα προβλεπόμενα όρια από το καταδυτικό πάρκο, αλλά τα τοποθετούσε ακριβώς στα όρια του καταδυτικού.

Επιπλέον, ένα στοιχείο που μας εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το καταδυτικό πάρκο του Τυρού, που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο έργο ανάπτυξης για τον τουρισμό της περιοχής και που τόσες εξαγγελίες και χρόνια περιμένουμε να γίνει, ξαφνικά με το ΦΕΚ 839/25-10-2023 καταργείτε (μεταγενέστερο της ΑΠ: ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/80649/5282  27-07-2023 και της προθεσμίας των 45 ημερών).

Σίγουρα περιμένουμε απαντήσεις για την εν λόγω εξέλιξη καθώς κάτι τέτοιο μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι τόσο καιρό υπάρχει έντονος εμπαιγμός των κατοίκων του Τυρού, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση έγινε σε μια προεκλογική περίοδο για περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και μάλιστα χωρίς να έχει κοινοποιηθεί στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας  .

Η θέση μας, σχετικά με το ενδεχόμενο τοποθέτησης μονάδων υδατοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Τυρού, είναι κατηγορηματική.

Οποιαδήποτε ενέργεια τοποθέτησης μονάδων υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή μας, θα μας βρει δυναμικά απέναντι της, αφού με αυτό τον τρόπο καταδικάζετε μια τουριστική περιοχή με δυναμική για ανάπτυξη, στο τέλμα.

'Οποιος θέλει να συνυπογράψεί την διαμαρτυρία μπορεί επικοινωνήσει με τον κ. Γεώργιο Μανούσο στο τηλέφωνο 6944872072




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.